SAMO DA SVIM MOJIM BLOGGERKAMA CESTITAM 8. MART – DAN ZENA KOJI SU ZASLUZILE (mada mislim da i ostali dani pripadaju ženama)

5 komentara

  1. Selamun alejkum

    “-19. marta 1911. god. prvi put je obiljezhen internacionalni dan zhena i to u zemljama: Danskoj, Njemachkoj, Austriji, Shvicarskoj i u SAD. Godinu dana ranije, na “DRUGOM INTERNACIONALNOM SKUPU ZHENA” u Kopenhagenu,koji je bio 27. avgusta 1910. god., ovaj datum je predlozhila Njemica Klara Cetkin. Tada se ovaj dan zvao “Frauenkampftag” (dan borbe zhena)
    Ipak od 1921. godine do danas, dan zhena se obiljezhavao 8. marta. Komunistichki pokret zhena je novim datumom htio da oznachi demonstracije radnica koje su bile 23. februara 1917. god. ( po gregorijanskom kalendaru -8.mart) u tadashnjem Petrogradu. Te demonstracije su za komuniste imale jak znachaj pogotovo kasnije, poshto su bile “uvod” u “februarsku revoluciju”. Zato je taj dan toliko znachajan. Tako je ostalo u nekim drzhavama i do danas. U Rusiji se u cjeloj drzhavi ovog dana ne radi.”

    *Evo nisam ni ja bash sasvim znala ove podatke pa rekoH mozhda ima neko da ga zanima, a ne sjeti se da pita chika google-ta:)

    Svaki hajr zhelim ti 🙂

Komentariši