PONIŽENI I UVRIJEĐENI

NE ZNAM DA LI JE OVAJ SVIJET ZA NMENE ALI JA ZA NJEGA SIGURNO NISAM


04.02.2008.

JOŠ JEDNO SJEĆANJE NA OCA

Sinoć sam dugo razmišljao o mom rahmetli ocu. Ležao sam na krevetu okružen mrakom i tek ponekim tračkom svjetlosti uličnih svjetiljki koji su se probijali izmedju žaluzina.

Mrak donosi svakakva razmišljanja.

U stvari, nisam baš siguran da li sam razmišljao ili sanjao. To je bilo ono poznato stanje polusvijesti u kojem pokušavate zaspati a san kao u inat neće na oči. Poslije, kad napokon zaspite, niste sigurni da li ste nešto sanjali ili odista doživjeli.

Moj otac je bio dobar čovjek.

Ne govorim to kao sin nego kao daleki posmatrač sa udaljenosti od tridesetak godina. Čak i više. Bezbroj puta sam bio u situaciji da su me stariji ljudi pitali čiji sam, i kada bi dobijali odgovore, mahom bi govorili; „Tvoj otac je bio dobar čovjek“, „Bio je ljudina“.

A ja ga se i ne sjećam baš najbolje. Imao sam tek sedam godina kada je umro. Sjećam se nekih mali knjižica tankih korica iz kojih mi je čitao nekakve priće od čijih sadržaja danas ne pamtim ništa. Sjećam se njegovih neraspoloženja kada bi došao kući sa utakmice u kojoj je Željo izgubio. I prvog radio-prijemnika koji je donio, velikog EI Niš – lampaš radija u drvenoj kutiji sa velikim bijelim tipkama i zelenom kontrolnom lampom u gornjem lijevom čošku. Uz taj radio sam zavolio muziku. I još jednog sitnog detalja: kada mi je iz bolnice donio malo pakovanje meda koje se obićno servira za doručak.

To su moja sjećanja na oca. Ali se lika ne sjećam skoro nikako. Nemam čak ni fotografija jer je prokleti rat odnio sve.

Znam samo da mi je nedostajao sve te godine i da mi nedostaje i danas. Znam da se moj maleni dječiji mozgić uvijek bunio protiv nepravde da drugi imaju oca a ja ne....

I danas, poslije posla, nadjem se sa mojim rodjakom O. na kafi i ispričam mu o tome da sam imao taj polusan o ocu. Kaže da se i njemu to dešavalo... valjda i većini ljudi. A ja mu predložim da se provozamo do mezarja. Njemu se nije išlo a ja sam insistirao jer me nešto tjeralo. Morao sam.

Krenuo je i on...

Putem smo razgovarali o nekim davnim događajima dok smo na mezarju ćutali.. svaki pored mezara svog oca koji su udaljeni svega 3 – 4 metra.

O je ateista i stajao je pored mezara ne dižući ruke na fatihu. Ja sam proučio fatihu i za svog i njegovog oca i sve ostale. Tu su uglavnom naši umrli rođaci.

Dugo sam stajao ispred humke i razmišljao. Imao sam dojam da zna da sam tu u da mu je drago zbog toga.

Rekao sam to kasnije rodjaku O a on se nasmijao i rekao kako ne vjeruje u zagrobni život jer kad čovjek jednom umre - umre za sva vremena.  Nisam htio o tome raspravljati sa njim jer su mi njegovi stavovi o vjeri bili dobro poznati.Ni ja nisam čovjek koji naročito prakticira vjeru, ali vjerujem. Jer, i život i smrt bi bili totalni besmisao ako poslije toga ne bi bilo ništa. Kada se popnete na jedan brijeg, ugledate drugi, a iza drugog je sigurno treći....

Nisam želio prićati o tome... želio sam samo posjetiti mezar svog oca, nadoknaditi bar malo od vremena kada to nisam činio jer sam trčao za ovozemaljskim blagodetima, zaboravljajućui da su one prolazne kao i mi sami.

Želio sam da moj polusan postane stvarnost, onako kako je otac moj san o vlastitom radio prijemniku pretvorio u san dajući za njega skoro cijelu teško zarađenu plaću...

PONIŽENI I UVRIJEĐENI
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829


BLOGG PRIJATELJI

meni drage pjesme
Alannah Miles - Song Instead Of Kiss

Song instead of a kiss
Baby this is a song instead of a kiss
For all of you who ache
Who long for nights like this

Song instead of a touch
Darlin', this is a song instead of a touch
To all of you who wait so long
And need so much

It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
[ From : http://www.elyrics.net/read/a/alannah-myles-lyrics/song-instead-of-a-kiss-lyrics.html ]
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon
It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
70314

Powered by Blogger.ba