PONIŽENI I UVRIJEĐENI

NE ZNAM DA LI JE OVAJ SVIJET ZA NMENE ALI JA ZA NJEGA SIGURNO NISAM


29.01.2009.

ZA I PROTIV ŠEZDESET MINUTA

Prijetnje su postale sastavni dio naše svakodnevnice – svi prijete svima: političari političarima, mafijaši mafijašima,  intelektualci intelektualcima, novinari novinarima.

I navikosmo nekako na njih, pa nam neobićno kada prođe dan a da u medijima ne osvane vijest da je neko nekom prijetio. Isto kao kad smo u ratu navikli na granate, pa kada se desi da prođe cijelo jedno prijepodne a da nije pala ni jedna granata, mi se u čudu zapitamo: Šta im Bi? Gdje su? A tobdžije pijane od rakije pokupljene po podrumima napuštenih kuća, negdje leže i drijemaju, svjesni da neće zakasniti kad  god ispale granatu – žrtve su uvijek tu jer nemaju gdje pobjeći.

Tako i oni koji prijete – uvijek imaju žrtvu koju će uplašiti svojom prijetnjom. Ako je uplaši – dobro je, a ako ne, bar je neko vrijeme zabavio gladnu raju prićama o prijetnji a ne o potrebi da se nešto mijenja.

Aktuelna prijetnja je ona upućena Bakiru Hadžiomeroviću, uredniku magazina FTV „60 minuta“ i novinaru ovog magazina Avdi Avdiću.

Prijetnje nisu nimalo bezazlena stvar. Rijetko kad se zna ko ih je uputio a skoro nikada ne znate da li su ozbiljne ili ne. Teško je svakodnevno strahovati za svoj život i svoju porodicu. Taško je posmatrati svoju djecu i misliti o tome da mogu biti nećija žrtva jer ste radeći svoj posao nekome „stali na žulj“.

Razumijem te ljude i suosjećam sa njima. Iskreno, ne bih bio u njihovoj koži. Hadžiomeroviću se na neki način čak i divim jer čovjek ima petlje da javno govori o kriminalu i nečasnim radnjama moćnika. Jasno je da on to ne bi mogao raditi tako kako radi da iza sebe nema nekog dovoljno moćnog da ga štiti. I to je OK. Nama treba neko ko će napokon raskrinkati korumpirane i kriminalizirane političare.

No, postoji i druga strana, ono sa čim se u pogledu Hadžiomerovića i njegove emisije nikako ne mogu složiti, a to je činjenica da idejni tvorac i kreator tog magazina nije Bakir Hadžiomerović već Zlatko Lagumdžija; da „60 minuta“ može blatiti koga hoće ali SDP ni u snu. Da nije tako, Hadžiomerović bi kao pravi profesionalac reagovao na medijska pisanja o navodnoj Lagumdžijinoj malverzaciji na fakultetu ili njegovoj krađi namještaja iz stana koji je morao napustiti, ili o „poslovanju“ reklamne agencije njegove supruge i sl. Pozvao bi Lagumdžiju da narodu pojasni sve to, ali o tome ćute i Hadžiomerović i Lagumdžija.

Svima nama jejasno da se trenutno vladajuća klika bogati na leđima bosanskohercegovačke bijede, da nas lažu i kradu licemjerno nas gledajući sa naših malih ekrana kupljenih na kredit, da niti hoće niti mogu da od BiH naprave pravu državu, da među njima ima više lopova nego u cijelo italijanskoj mafiji, da nemaju ni malo morala. Ljudskosti....

O tome Bakir govori ... i govori istinu. Ipak, morao bi znati jedno: nisu u vladajućim strankama svi lopovi niti su u SDP-u svi pošteni. Svi su oni, u biti „u pet deka“.

Na koncu, pokazao se i taj Lagumdžija dok je bio na vlasti; uzeo je sve što se moglo uzeti, od predsjednika mjesne zajednice do ministra i premijera, pa mu i to malo bilo, nije se potrudio da makar zamrzne svoje mjesto na fakultetu, što su studenti dobro osjetili.

Alžirce je Lagumdžija poslao u Guantanamo, da bi se poslije, kao, zauzimao za njihovo puštanje. I kada su neki od njih pušteni, Lagumdžija se (po ko zna koji put) pojavio u „60 minuta“ da sve to pojasni. I ustanoviše on i Bakir da Zlatko Lagumdžija nije kriv, istovremeno horski sažalijevajući nesretne Alžirce i njihove porodice. Bakir Hadžiomerović bi trebao biti bar toliko pošten prema tim ljudima, javnosti, svojoj profesiji i sebi samom, pa da pusti prilog koji je objavio u svom magazinu emitovanom odmah nakon hapšenja. I on sam bi se iznenadio žestinom kojom se obrušio na te „teroriste“ i pravljenjem Bosne i Hercegovine zemljom islamskih terorista.

O tom „terorizmu“ je u „60 minuta“ bilo govora bezbroj puta. Reče Bakir da sve što radi, radi jer vjeruje u BiH. Ne znam onda, da li je prilikom pravljenja tih priloga mislio o tome koliko štete pravi svojoj voljenoj BiH.  Terorista kod nas, naravno, ima, ima ih i u Americi, Britaniji... i o njima treba govoriti, ali ne treba ih izmišljati tamo gdje ih nema.

Treba ponešto reći i o jeziku emisije „60 minuta“. Tu ćete često čuti termine: lopov, kriminalac, bandit, lažov... i milion sličnih. Da li je primjereno javno etiketirati ljude takvim epitetima??  Ljude puno starije od sebe. Gdje su tu kultura i moral?

Ja lićno ne volim Nedžada Brankovića – kad na TV vidim onaj njegov prepotentno – ironično – lopovski osmijeh, najradije bi razbio ekran i (da je ikako moguće) zgrabio ga za gušu. Ali ipak – nije li previše da ga novinar (intelektualac i javna ličnost), javno nazove banditom. U najmanju ruku nekulkturno.

Ne volim ni našeg Reisa Cerića. Čovjek je u toku svog jednog i po mandata više vremena proveo u avionu nego Nijaz Duraković u kafani, a onda ne trepnuvši kaže Senadu Hadžifejzoviću kako je više među narodom nego on. Malo sutra. Nema ga među narodom, a u ovim teškim trenucima, vjerki poglavar bi trebao biti.

Ali, je li to razlog da Bakir Hadžiomerović tog čovjeka javno nazove lažovom, dok se pred drugim (Kardinalom Puljićem), poltronski i snishodljivo smijulji navodeći ga da kaže kako je onaj prvi (Cerić), lopov i lažov. Čovjeka koje je ipak vjerki lider, puno stariji od njega i mogao bi mu biti otac.

Bez daljnjeg – nekulturno.

I zadnja zamjerka; u nastupu u jednoj emisiji na FTV Hadžiomerović napokon reče da je SDP-ovac. Mislim da se novinar ne bi smio tako javno etiketirati, makar i u smislu priznanja za koga je glasao a za koga ne. Kako sada imati povjerenja u njegovu objektivnost kada nekoga iz SDA ili Stranke za BiH nazove lopovom (makar on to i jeste), a u emisiju pozove Lagumdžiju da to iz stručno-političkog i moralno-etičkog ugla pojasni.

Ruku na srce, taj momak radi odlično, ali sebi uzima previše slobode.

I nakon svega nameće se zaključak da je „60 minuta“ prava slika i prilika stanja u našem društvu. Nije savršena ali nam treba.

A prijetnje... iskreno se nadam da nisu ozbiljne i da će Bakir Hadžiomerović živjeti mirno sa svojom porodicom. Na koncu, svi mi koji živimo u ovom sranju od države to i zaslužujemo... izuzev Bakirovih omiljenih „žrtava“ – Dodika i Brankovića... i još par hiljada odvratno pokvarenih političara.

 

PONIŽENI I UVRIJEĐENI
<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


BLOGG PRIJATELJI

meni drage pjesme
Alannah Miles - Song Instead Of Kiss

Song instead of a kiss
Baby this is a song instead of a kiss
For all of you who ache
Who long for nights like this

Song instead of a touch
Darlin', this is a song instead of a touch
To all of you who wait so long
And need so much

It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
[ From : http://www.elyrics.net/read/a/alannah-myles-lyrics/song-instead-of-a-kiss-lyrics.html ]
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon
It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
70317

Powered by Blogger.ba