PONIŽENI I UVRIJEĐENI

NE ZNAM DA LI JE OVAJ SVIJET ZA NMENE ALI JA ZA NJEGA SIGURNO NISAM


19.10.2012.

Priča o gospodinu Uzoritom

Znam ja njega, on je dobar drug; zna da progovori poneku lijepu riječ, ima otmjene geste i rijetko kad o nekome govori ružno. Kad treba, nježno će staviti desnu ruku na svoje široke grudi i reći "halali". Naravno, Petkom redovno ide na džumu, poslije koje korektno sačeka nekoliko sati i onda u strogo biranim kafanama lijepo zalije akšam u Petak. Po tome je on tipični Bošnjo - ni za šta neće propustiti džumu, ali će zaboraviti ostala 34 vakat - namaza u hefti. Klanjaće jedan namaz u sedam dana i u istom periodu će se nacugati bar tri puta. Na najbolji mogući način primijenjeno nasljeđe seVdaha.
I pošten je - dokazao je to onim svojim prepoznatljivim stavljanjem desne ruke na grudi, čestim traženjem halala i očinskim odnosom prema okolini.
Istina, govorkalo se nešto o krađi nekakvog kupusa i nestanku nekakvih gajbi "Sarajevske pive", ali ja ne vjerujem u to. Ne može čovjek s glavicom kupusa u jednom i pivom u drugom džepu svog besprijekorno uglancanog sakoa otići u džamiju.
Ne! Lažu ljudi.
A to što je u međuvremenu "svukao u ravan" neke firme - nije on kriv. Em recesija, em država nikako ne pomaže privredu ni vanprivredu. On je sigurno sposobni, politički pažljivo odabran kadar, onako kako se to kod nas inače s pažnjom radi.
Da, jeste, on je član jedne velike stranke, ali zar tako nešto i ne priliči čovjeku koji se jednako dobro snalazi u privredi, sportu, kulturi, politici...  gromada. I postao je član, a potom i dužnosnik samo iz ideoloških pobuda. Njemu je narod iznad svega.i sve će uraditi za njega. Obzirom da je veliki vjernik, njega Svevišnji nagrađuje na najbolji mogući način - članstva u upravnim odborima, nadzornim odborima, upravama ovog i onog, i čemu sve ne.
I nemojte slučajno da pomislite da je on poltron, jeftina politička hulja i ljigavi uvlakač, on jednostavno u sve te političke igre ulazi sa čistom namjerom da pomogne svom napaćenom narodu. A to što se usput na njegovom računu na ovaj ili onaj način zaustavi poneka markica, nije on kriv. Kriv je sistem koji je donio takva pravila. A on je legalista i strogo se pridržava svih mogućih Zakona, prava i pravila.
Neki zli jezici govorili su da je za nekoliko mjeseci završio fakultet i veoma brzo nakon dobijanja diplome dobio mjesto rukovodioca. To su govorili oni koji zavide njegovom uspjehu. Ko je njima kriv što su glupi pa četiri ili pet godina grijali guzicom stolice pripremajući ispite i sad čekaju na birou.!? Nemamo mi vremena čekati tolike godine da mladi ljudi diplomiraju! A on će za nekoliko godina u penziju. Pa ko to ima tako crnu dušu da dozvoli da on sa svim tim zaslugama u penziju ode kao kakav referentić!!  Pa prirodnije je da ode sa stilom, kao direktor.  Takvi formati drugačije ni ne mogu. I onda će sa kojom miljom penzije otići na zaslužen odmor i dobiti priliku da piše memoare. Intelektualci tog tipa i sa takvim zaslugama to čine. Moraju. Trebaju, jer buduća pokoljenja moraju učiti na njegovim pozitivnim iskustvima. Moraju naučiti kako se voli svoj narod i kako se ta ljubav naplaćuje, kako se pošteno zarađuju pare na kupusu i pivi, koji je najbolji način da se završe visoke škole i steknu visoke funkcije, kako se "bistri" politika i kako se stiču i čuvaju prijatelji.
Takvi neizostavno postaju uzori mladima.
A omladina koja ima takve uzore, ne treba da brine za svoju budučnost.

08.10.2012.

Godine....

Godine...
Prolaze pored mene kao namrgođeni prolaznici  koji se zadubljeni u svoje misli samo katkad očešu o mene  i  produže dalje i ne primjećujući da su poremetili tok mojih misli. Taj slučajni prolaznik se ne vraća. Nikada i nikome. Možda se sretnemo na kraju, kad se svi računi budu svodili i kada budemo morali odgovarati za sva učinjena djela.
Večeras svodim neke druge račune.
Prisjećam se nekih događaja i ljudi, dragih i dobrih, onih kojima sam davao i od kojih sam uzimao. Onih kojima sam mogao reći svoje tajne, a njihove ćuvam i danas.  Mnogih nema... neki su umrli, neki previše daleko, a neki se jednostavno izgubili u životu..
Tražio sam, potom, prijatelje u nekim ljudima za koje sam iskreno i s nadom mislio da mi to mogu biti.  I kada pomislih da sam našao, on izda. Jedan, drugi, treći... sve Jude.
I svaka izdaja boli.
I shvatiš da se više nemaš kome povjeriti.
Nemaš s kim razgovarati a da mu vjeruješ, da si siguran da tvoje riječi neće otići negdje i nekome...
Ostaneš na trenutak sam, utoneš u misli i dobiješ jednu ovakvu noć. Tamnu, crnu, samotnu, tužnu... jednu od onih u kojoj zora dolazi sa zakašnjenjem. I tako sam se sjetio jednog davnog prijatelja kojemu sam se dugo vremena s povjerenjem i bez straha povjeravao - mog bloga.
Sjedne ćovjek ispred kompjutera i lagano istrese iz sebe sve, s povjerenjem i bez strahova.
"Čudno je to" - pomislih - "napišeš nešto, mnogi to čitaju, a ti nemaš osjećaj da odaješ vlastite tajne".
To onda mora da je dobar prijatelj.
Zašto sam ga ostavio prije 4 godine?
Ne znam.
Možda sam se zasitio, možda zato jer su i neki moji blog prijatelji prestali pisati.
Gdje su sad?
Travnički, Mirnesa, Drinski, Švabica, Jenix,... pisali smo jedni drugim, sretali se...  čak smo Travničkom pomogli da napravi film.
Pokušaću da prevarim godine... da zaboravim da me toliku dugo nije bilo, da pronađem neke od starih blog prijatelja i sretnem nove.
Da zaboravim čovjeka koji me prije nekoliko dana izdao... zauvijek.
Nema popravnog.
Mislio sam da ima obraza a on mi pokaza dvoličnost. A jedan poznanik reče da on nije dvoličan, već "trolićan". Nasmijah se na tu čudesnu semantičku prekompoziciju i pobjegoh i vlastitu zbunjenost.
Sad sam, eto, opet tu. Blog me neće izdati. I pisat ću... češće. Da olakšam sebi. Neko će opet valjda čitati i ostaviti po neki komentar... tek da se zna da sam prisutan.

PONIŽENI I UVRIJEĐENI
<< 10/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


BLOGG PRIJATELJI

meni drage pjesme
Alannah Miles - Song Instead Of Kiss

Song instead of a kiss
Baby this is a song instead of a kiss
For all of you who ache
Who long for nights like this

Song instead of a touch
Darlin', this is a song instead of a touch
To all of you who wait so long
And need so much

It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
[ From : http://www.elyrics.net/read/a/alannah-myles-lyrics/song-instead-of-a-kiss-lyrics.html ]
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon
It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
70314

Powered by Blogger.ba