PONIŽENI I UVRIJEĐENI

NE ZNAM DA LI JE OVAJ SVIJET ZA NMENE ALI JA ZA NJEGA SIGURNO NISAM


19.10.2012.

Priča o gospodinu Uzoritom

Znam ja njega, on je dobar drug; zna da progovori poneku lijepu riječ, ima otmjene geste i rijetko kad o nekome govori ružno. Kad treba, nježno će staviti desnu ruku na svoje široke grudi i reći "halali". Naravno, Petkom redovno ide na džumu, poslije koje korektno sačeka nekoliko sati i onda u strogo biranim kafanama lijepo zalije akšam u Petak. Po tome je on tipični Bošnjo - ni za šta neće propustiti džumu, ali će zaboraviti ostala 34 vakat - namaza u hefti. Klanjaće jedan namaz u sedam dana i u istom periodu će se nacugati bar tri puta. Na najbolji mogući način primijenjeno nasljeđe seVdaha.
I pošten je - dokazao je to onim svojim prepoznatljivim stavljanjem desne ruke na grudi, čestim traženjem halala i očinskim odnosom prema okolini.
Istina, govorkalo se nešto o krađi nekakvog kupusa i nestanku nekakvih gajbi "Sarajevske pive", ali ja ne vjerujem u to. Ne može čovjek s glavicom kupusa u jednom i pivom u drugom džepu svog besprijekorno uglancanog sakoa otići u džamiju.
Ne! Lažu ljudi.
A to što je u međuvremenu "svukao u ravan" neke firme - nije on kriv. Em recesija, em država nikako ne pomaže privredu ni vanprivredu. On je sigurno sposobni, politički pažljivo odabran kadar, onako kako se to kod nas inače s pažnjom radi.
Da, jeste, on je član jedne velike stranke, ali zar tako nešto i ne priliči čovjeku koji se jednako dobro snalazi u privredi, sportu, kulturi, politici...  gromada. I postao je član, a potom i dužnosnik samo iz ideoloških pobuda. Njemu je narod iznad svega.i sve će uraditi za njega. Obzirom da je veliki vjernik, njega Svevišnji nagrađuje na najbolji mogući način - članstva u upravnim odborima, nadzornim odborima, upravama ovog i onog, i čemu sve ne.
I nemojte slučajno da pomislite da je on poltron, jeftina politička hulja i ljigavi uvlakač, on jednostavno u sve te političke igre ulazi sa čistom namjerom da pomogne svom napaćenom narodu. A to što se usput na njegovom računu na ovaj ili onaj način zaustavi poneka markica, nije on kriv. Kriv je sistem koji je donio takva pravila. A on je legalista i strogo se pridržava svih mogućih Zakona, prava i pravila.
Neki zli jezici govorili su da je za nekoliko mjeseci završio fakultet i veoma brzo nakon dobijanja diplome dobio mjesto rukovodioca. To su govorili oni koji zavide njegovom uspjehu. Ko je njima kriv što su glupi pa četiri ili pet godina grijali guzicom stolice pripremajući ispite i sad čekaju na birou.!? Nemamo mi vremena čekati tolike godine da mladi ljudi diplomiraju! A on će za nekoliko godina u penziju. Pa ko to ima tako crnu dušu da dozvoli da on sa svim tim zaslugama u penziju ode kao kakav referentić!!  Pa prirodnije je da ode sa stilom, kao direktor.  Takvi formati drugačije ni ne mogu. I onda će sa kojom miljom penzije otići na zaslužen odmor i dobiti priliku da piše memoare. Intelektualci tog tipa i sa takvim zaslugama to čine. Moraju. Trebaju, jer buduća pokoljenja moraju učiti na njegovim pozitivnim iskustvima. Moraju naučiti kako se voli svoj narod i kako se ta ljubav naplaćuje, kako se pošteno zarađuju pare na kupusu i pivi, koji je najbolji način da se završe visoke škole i steknu visoke funkcije, kako se "bistri" politika i kako se stiču i čuvaju prijatelji.
Takvi neizostavno postaju uzori mladima.
A omladina koja ima takve uzore, ne treba da brine za svoju budučnost.

PONIŽENI I UVRIJEĐENI
<< 10/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


BLOGG PRIJATELJI

meni drage pjesme
Alannah Miles - Song Instead Of Kiss

Song instead of a kiss
Baby this is a song instead of a kiss
For all of you who ache
Who long for nights like this

Song instead of a touch
Darlin', this is a song instead of a touch
To all of you who wait so long
And need so much

It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
[ From : http://www.elyrics.net/read/a/alannah-myles-lyrics/song-instead-of-a-kiss-lyrics.html ]
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon
It is for those who like to cling
It is to those, to those I sing
Here is a song instead of a clutch
Instead of a moon
Instead of a soothing touch in the afternoon

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
70313

Powered by Blogger.ba