beats by dre cheap

PENDREK KATARZA

Ovih dana se jako puno prića o toj famoznoj maloljetničkoj delikvenciji i to na način kao da se to prvi put dešava. Kao da se prvi put susrećemo sa činjenicom da je maloljetna osoba nekoga ubila, povrijedila, napala...

Prije dvije godine maloljetnik je u jednoj od sarajevskih vaspitno – poprabnih ustanova ubio svog vršnjaka, nožem, kažu vrlo svirepo i hladno.

Bio sam svjedok slučaja kada djevojka od nekih 16 godina otima mobitel puno mlađoj djevojčici. Nismo imali kad ni reagovati a ona je već nestala – kao pravi profesionalni lopov.

I zašto se budimo tek sada?

Bojim se da i ovo nije politička ujdurma koju je neko zakuhao igrajući se životima mladih. Lijepo je to iskoristila zagrebačka Nova TV sa onim famoznim prilogom koji su ukrali od Hayata a na to namontirali svoju priču kako su Bošnjaci ubili Hrvata, a da ti pametni novinari nisu ni vidjeli Sarajeva.

Prije toga, tri maloljetna Bošnjaka su zapalila staricu Srpkinju.

Ne vjerujem da ti dječaci imaju toliko pameti da po faci mogu prepoznati ko je koje nacionalnosti. Ali zato su tu neki drugi koji će to nakon što se slučaj desi, mudro prepoznati i uprijeti prstom. Pa će organizovati proteste, optuživati vlasti, policiju....

Ja mislim da je u pitanju jedna sasvim prosta stvar – genetika. Većina bolesti je nasljedna, ona se nosi u genima i jednom se ispolji. Nasilništvo je bolest i naslijedi se... ili se stekne u porodici.

Znam neke delikvente i porodice iz kojih potiču. U 90 % slučajeva to su nesređene porodice. Dakle, trebamo poraditi na promociji porodičnog života. Onako kako to rade Amerikanci u svojim filmovima. I pored toga imaju strahovito puno nasilja na ulicama. Zašto? Hoće li neko reći da su Amerikanci nasilnička nacija?

Ma nisu... ima ih tristo miliona i iz te mase mora izaci i masa negativiteta.

I oni od toga ne prave politički problem. Neće Obama prigovoriti Klintonovoj na nekom ubistvu crnačkog šessnaestogodišnjaka u Bronxu.

A kod nas...

Treba pendrek... malo za delikvente, malo za kriminalce, malo za političare, malo za sve nas... pendrek kao katarza.

PONIŽENI I UVRIJEĐENI
http://sems.blogger.ba
14/02/2008 22:09